17de eeuwse bronzen klokken van Pieter Hemony. Afkomstig uit het Leidse Stadhuis. Nu in klokkenstoel Begraafplaats Rhijnhof Leiden.
Twee klokken
Pieter Hemony
ca. 1680, brons

In de klokkentoren van het Poortgebouw hangen twee bijzondere 17de-eeuwse klokken. Ze maakten oorspronkelijk deel uit van het Stadhuiscarillon van klokkengieter Pieter Hemony en zijn leerling Mammes Fremy. Toen een brand in 1929 het stadhuis in de as legde bleven de klokken gespaard. Ze zijn later door de burgerlijke gemeente geschonken aan de Gereformeerde Kerk en kregen in 1939 een plek in de nieuwe Zuiderkerk aan de Lammenschansweg. Ze ontkwamen aan het lot dat vele kerkklokken trof in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers vorderden bronzen kerkklokken om ze om te smelten en er kanonnen van te gieten.

In 1984 werd ook de Zuiderkerk getroffen door een grote brand en als gevolg daarvan gesloopt. Weer overleefden de klokken een ramp. Na 1984 lagen ze vele jaren opgeslagen bij klokkengieterij Elderhorst in Zoeterwoude. In 2005 zijn de klokken door de Gereformeerde Kerk geschonken aan de Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof voor de klokkenstoel in het nieuwe poortgebouw.