Blik op Rhijnhof
Resi van der Ploeg
2017, metaal

Verspreid over de begraafplaats staan vijf diaviewers met steeds een wisselende Blik op Rhijnhof. De diaviewers zijn ontworpen door de Leidse beeldend kunstenaar Resi van der Ploeg. Elke viewer is voorzien van een afbeelding van een dier, die op de begraafplaats ook in levende lijve voorkomt. Het zijn een reiger, een kip, een bij, een eend en een buizerd. Rhijnhof is een plek van verhalen. Verhalen van de overledenen die er begraven zijn en van de mensen die de graven bezoeken. Verhalen van natuur, van bomen en planten en dieren. Sterke verhalen, ontroerende verhalen, feiten, weetjes en verhalen die getuigen van de verschillende manieren waarop mensen met de dood omgaan.

De diaviewers fungeren als kijkdozen, waarin die verhalen tot leven komen. De bezoeker die een blik in de kijkdoos werpt, beleeft een intiem moment en verkeert even helemaal alleen in een microwereld. Om de zoveel tijd worden de viewers gevuld met nieuw beeldmateriaal. Soms van kunstenaars, soms van studenten, scholieren of nabestaanden. Informatie over de actuele tentoonstelling staat in de agenda.

De diaviewers zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdragen van Fonds 1818, Monuta Charity Fonds en het project ‘de Leidse Ommelanden’ van de Leidse regio.

Meer over Resi van der Ploeg: www.haagwegvier.nl/bedrijven-kunstenaars/resi-van-der-ploeg