Muziek

Midzomeravondconcert
Al vele jaren organiseert Rhijnhof samen met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op 21 juni een Midzomeravondconcert. Studenten Compositie brengen nieuw werk ten gehore op een door hen zelf gekozen locatie op de begraafplaats.

Inspiratiebronnen
Op Rhijnhof zijn inspiratiebronnen te over voor de jonge componisten. Een half jaar voor de langste dag, midden in de winter, brengen zij een aantal uren door op de begraafplaats. Ze kiezen een plek waar ze hun compositie willen uitvoeren. De een is gegrepen door het bladerdak van een grote boom, een ander kiest voor de oever van een van de vijvers, of voor een uitvoering bij de slingerende urnenmuur. Elk jaar is het resultaat weer een verrassing.

Voorbereiding
Tijdens de voorbereiding wordt met de studenten gesproken over het wezen van een begraafplaats. Het is een plek waar overledenen ter aarde worden besteld en een laatste rustplaats vinden. Waar as verstrooid en bewaard wordt van dierbaren die gecremeerd zijn. Waar nabestaanden troost vinden en herinneringen ophalen. Waar respect wordt betoond aan hen die ons zijn ontvallen. Rhijnhof is daarnaast ook onderdeel van een oud landgoed en een park waar wandelaars genieten van de flora en fauna. Het getsjilp van vogels, het gezoem van insecten, het geruis van de bladeren. Waar leg je als componist de nadruk op?

Iedereen is welkom
Iedereen is welkom op het Midzomeravondconcert op Rhijnhof. Vanaf 19.00 uur is er een ontvangst in de koffiekamer van Crematorium Rhijnhof. Om 19.30 uur start daar de eerste uitvoering. Vervolgens maken bezoekers een tocht over de begraafplaats, langs een aantal miniconcertjes, waarbij ook het oog niets te kort komt.

Het Midzomeravondconcert is een samenwerking tussen Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof, Crematorium Rhijnhof Dela en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.