Christiaan van Tongeren, oorlogsslachtoffer

4 mei 2021 – Herdenking Christiaan van Tongeren

 

We schrijven 1944. Chris is net 18 jaar geworden als alle mannen tussen de 18 en de 45 jaar door de Wehrmacht opgeroepen worden voor zgn. Arbeitseinsatz, of wel dwangarbeid. Kwam je niet opdagen dan werd je gezocht en gedood. Er worden razzia’s gehouden. Chris en zijn broer Piet houden zich schuil in een kast in het ouderlijk huis en ontspringen zo een aantal keren de dans. Uiteindelijk is Chris toch opgepakt en gedeporteerd naar Kamp Vledder in Drenthe. De gevangenen worden tewerkgesteld op de omliggende akkers. Mede omdat de gevangenen te horen hadden gekregen dat ze binnen afzienbare tijd verplaatst zouden worden naar arbeidskampen in Duitsland is er een grote ontsnapping uit het kamp. Met hulp van het verzet worden 21 jongens verstopt in ondergrondse holen in de bossen van Doldersum, zo’n uur lopen van het kamp. Het plan is dat zij later in onderduikadressen worden ondergebracht. Christiaan kruipt met nog acht andere jonge mannen in het laatste hol.

Juist die schuilplaats wordt een aantal uren later ontdekt door de Duitsers. Op 8 september 1944 worden zes van de ontdekte jongens ter plekke doodgeschoten, waaronder Christiaan. Hij wordt begraven op de algemene begraafplaats in Vledder. Na de oorlog in oktober 1945 zorgen zijn ouders Petrus en Sophia van Tongeren ervoor dat hun zoon naar huis komt. Naar Leiden. Christiaan wordt herbegraven op Rhijnhof.

Zijn graf is al lang geleden opgeheven, maar we weten wel waar dat graf toen lag. Elk jaar komt de grote familie van Tongeren bijeen bij het monument in Doldersum om Chris te herdenken. Precies daar waar de jongens zijn doorgeschoten. Vanwege Corona is dat dit jaar niet mogelijk. Daarom stond de familie vandaag op Rhijnhof, op de plek waar Christiaan begraven lag.

 

Opdat we niet vergeten.

 

Denise van der Horst-van Tongeren schreef een boek, waarin ze zijn verhaal vertelt en de emoties die zijn dood ook nu nog teweeg brengt bij haar en haar familie.