Tentoonstelling Fotografische Fruitmand in Theehuis Veldheim op Begraafplaats Rhijnhof in Leiden

Fototentoonstelling Fotografische Fruitmand

In Theehuis Veldheim hangen foto’s van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging rondom het thema Fotografische Fruitmand. Terwijl wij het afgelopen half jaar in een gedeeltelijke lockdown zaten, groeide de natuur lustig door. Dankzij het zonnige weer en zonder de mens als storende factor leken bloemen en planten, bomen en struiken te floreren als nooit tevoren. Daar plukken we nu de vruchten van. Ook de LAFV heeft de oogst binnengehaald en hiervan een fotografische fruitmand samengesteld.

Vruchten hebben van nature een grote aantrekkingskracht. Met hun geur en kleur bieden ze zich op een presenteerblaadje aan aan vogels en andere dieren. Ook voor fotografen vormen ze een aantrekkelijk object, niet alleen vanwege hun kleur, maar ook vanwege hun vaak bijzondere vorm. Bovendien wordt aan vruchten veelal een zinnebeeldige betekenis gehecht, zoals overvloed of vergankelijkheid.

De foto’s in deze expositie tonen vruchten die in hun volle glorie aan de boom hangen of op het punt staan om verorberd te worden. Op andere foto’s zijn de vruchten geplukt en door de fotograaf tot een stilleven gearrangeerd. Maar let op, je kunt niet zomaar overal je tanden in zetten …

Deelnemende fotografen

 

Helene Roelofs, Jowan Zonneveld, Yu Hua Yeh, Piet van der Star en Cynthia van der Brugge.

 

 

 

Hart van Herinnering Begraafplaats Rhijnhof Leiden

Hart van Herinnering

Hang een Hart van Herinnering aan de nieuwe bruggen op Rhijnhof
Als een gebaar van troost nodigt Rhijnhof u uit om een Hart van Herinnering te bevestigen aan de nieuwe brug, die onlangs gereed kwam. Om zo een geliefde te gedenken van wie u afscheid heeft moeten nemen.

De brug -over misschien wel de oudste vijver van Leiden- verbindt het centrale gedeelte van de begraafplaats met de delen Buitenplaats en de Tuin van Mien Ruys. Een brug verbindt de ene oever met de andere. Door met velen een Hart van Herinnering vast te maken aan de rode leuningen van de nieuwe brug vindt u -naar wij hopen- verbinding met elkaar. Verbinding van heden, verleden en toekomst.

De hele maand december donderdag t/m zondag
U kunt de hele maand december van donderdag t/m zondag een houten hart afhalen bij Theehuis Veldheim. Wie wil kan op dat hart een naam, of een groet of een liefdevol woord schrijven. Vanwege Corona wordt u verzocht om zelf een stift mee te nemen.

Kerst en Nieuwjaar
Tijdens de kerstdagen worden lantaarns op de brug geplaatst om de harten te verlichten. Op de eerste zondag van het nieuwe jaar zullen de medewerkers van Rhijnhof de houten harten in vuurkorven verbranden. Om zo de herinneringen als een berichtje naar boven te sturen. Op de Facebook– en Instagramsite van de begraafplaats worden hiervan gedurende de dag een aantal livevideo’s geplaatst.

Aandacht voor elkaar
Met Hart van Herinnering sluit Rhijnhof aan bij het landelijk initiatief Aandacht voor Elkaar. Het is een oproep om naar elkaar om te blijven kijken in deze tijden van de Coronapandemie, zeker als men de afgelopen maanden afscheid heeft moeten nemen van een dierbare. Vanwege de Coronamaatregelen heeft dat afscheid voor velen een andere invulling gekregen dan gewend en/of gewenst. Verdriet wil je delen. Dat kon de afgelopen periode maar in beperkte mate. Op de website www.aandachtvoorelkaar.nl worden acties – van klein tot groot – verzameld. Iedereen kan via deze website zijn of haar persoonlijke verhaal delen. Zodat er aandacht is voor elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. De vele mooie initiatieven en acties kunnen een inspiratie zijn om elkaar verder te helpen om door deze moeilijke periode heen te komen. Zo blijven we elkaar vasthouden, ook op 1.5 meter afstand.

Hart van Herinnering Begraafplaats Rhijnhof Leiden