Aanplant 26 lindes langs de oude laan
Herstel oude bomenlaan
Maandag 30 november t/m woensdag 2 december worden op Rhijnhof 26 nieuwe lindebomen geplant.
Begraafplaats Rhijnhof is een prachtig gedenkpark waar mensen van alle culturen en religies hun dierbaren kunnen begraven of de as van overledenen kunnen verstrooien of bijzetten. De afgelopen jaren heeft de gemeente Leiden samen met begraafplaats Rhijnhof gewerkt aan het uitbreiden, verfraaien en verbeteren van de begraafplaats. De laatste werkzaamheden zijn afgerond. Er zijn twee nieuwe bruggen aangelegd, de historische vijver is vergroot en aangesloten op de waterhuishouding van Rijnland. Als sluitstuk worden maandag 30 november t/m woensdag 2 december 26 nieuwe lindes geplant langs de oude laan.
Lindes
De bestaande haagbeuk-bomen (Capinus betulus) blijven staan en worden aangevuld met 26 nieuwe bomen. In verband met de biodiversiteit is niet, zoals tot voor kort gebruikelijk was, gekozen voor de aanplant van één lindesoort, maar voor vier verschillende soorten lindebomen: de zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Brabant), de grootbladige zomerlinde (Tilia platyphyllos), de winterlinde (Tilia cordata) en de krimlinde (Tilia europaea ‘Euchlora’). Het zijn waardbomen en drachtbomen voor o.a. bijen en vlinders. De bomen komen van boomkwekerij Ebben in Cuijk. Afgelopen september is de voorman buitendienst en boomkenner van Rhijnhof de bomen persoonlijk gaan uitzoeken in Noord-Brabant. Hij en de andere mannen van de buitendienst zullen de bomen ook zelf planten. Het zijn bomen van een groot formaat, zodat er meteen al een echt laan-effect zal ontstaan.
Historische grond
De oude laan was oorspronkelijk de oprijlaan van de statige buitenplaats Rhijnhof. Tot op de dag van vandaag staat het 18de eeuwse Huize Rhijnhof te pronken aan de Oude Rhijnhofweg. In één rechte lijn loopt de lange laan vanaf het hart van het huis over de Rhijnhofweg naar de rotonde, waar vroeger de begrafeniskoets met paard en al kon keren. Wie daar loopt, stapt in de voetsporen van de rijke bewoners die ooit de buitenplaats bewoonden. Dit gedeelte van de begraafplaats wordt niet voor niets aangeduid als ‘Buitenplaats’.