De historie van Rhijnhof

geschiedenis4

Rhijnhof is van oorsprong een buitenplaats aan de Rijn. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de zeventiende eeuw. De statige woning, die vooral ’s zomers bewoond werd, was omgeven door een prachtig park.

Ruim honderd jaar geleden werd het landgoed aangekocht door de Hervormde gemeente om er een Leidse begraafplaats te vestigen. Door de enorme groei van de Leidse bevolking was er in de stad geen ruimte meer om te begraven. 

doelenkazerne

Op 24 mei 1910 vond de eerste begrafenis plaats. De belangstelling was enorm. Dat was logisch volgens het Leidsch Dagblad: ‘Tot die groote belangstelling werkten nog andere omstandigheden mee dan het feit alleen, dat deze doode de eerste was die deze aarde tot doodenakker wijdde’. Het ging om de begrafenis van de 21-jarige militair Frederik Sehr.  Hij viel bij de Doelenkazerne met een foeragewagen in de gracht toen zijn paarden op hol sloegen. Hoewel omstanders hem en zijn paarden onmiddellijk uit het water redden, had de soldaat veel vocht binnen gekregen. Op 21 mei stierf hij aan de gevolgen van tyfus. Het Leidsch Dagblad concludeerde dat het grachtenwater ‘in de hoogste mate vergiftigende bestanddelen scheen te bevatten’. Deze bizarre doodsoorzaak wekte zoveel medeleven, dat men massaal naar de opening van de begraafplaats kwam. 

In 1991 opende de Stichting Crematorium Leiden het crematorium en tegelijkertijd werd de hoofdingang van de Rhijnhofweg verplaatst naar de Laan te Rhijnhof.

geschiedenis9

 

 

 

 

 geschiedenis2    

 

 

 

 

 

geschiedenis6