100 jaar Rhijnhof

In 2010 bestond Rhijnhof 100 jaar. De Stichting Beheer Begraafplaats 'Rhijnhof' heeft daar speciaal aandacht aan besteed door diverse evenementen te organiseren.

Tentoonstellingen
Ter gelegenheid van 100 jaar Rhijnhof waren er in Leiden twee tentoonstellingen te zien:

  • In het Scheltema-complex exposeerde de Leidse kunstenares Annelies Dijkman, met: 'Vervlogen'. Ook toonde beeldend kunstenaar Lies Lantinga het project 'Schaduwverhalen' door leerlingen van het Da Vinci College.
  • In de Hooglandse Kerk: '100 jaar Rhijnhof, het verhaal van een Leidse begraafplaats'. Gemaakt door 3 stagiaires van de Reinwardt Academie. Het gaf niet alleen een beeld van honderd jaar Rhijnhof in de Leidse geschiedenis, maar belichtte ook begrafenisrituelen van verschillende religies en denominaties.


Vervlogen
Beeldend kunstenaar Annelies Dijkman onderzocht Rhijnhof. Sinds 1910 wordt er op Rhijnhof begraven. Hoeveel mensen zijn ooit op Rhijnhof begraven, en hoeveel liggen er nog? Ook verdiepte Dijkman zich in het leven van het kleine koolwitje (Pieris rapae) net als wij een passant op Rhijnhof. Het vlindertje doorloopt razendsnel generaties, wel twee tot vier per jaar. In het Scheltema-complex toonde Dijkman haar onderzoeksresultaten. Een vitrine vertelde over de levenscyclus van het koolwitje en toonde statistieken van Rhijnhof. Vlinders, geprojecteerd als lichtvlekken, fladderden als dolende zielen op de muur.

Open dag
Op zaterdag 26 juni 2010 was er een open dag op Rhijnhof. Medewerkers en leden van natuurvereniging IVN gaven rondleidingen. In de middag werd het monument voor de eerst op Rhijnhof begravene, Frederik Sehr, onthuld. Aan het eind van de middag was er een rondgang langs 8 plaatsen op Rhijnhof, waar studenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag hun composities voor 100 jaar Rhijnhof lieten horen.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van 100 jaar Rhijnhof is een jubileumboekje uitgegeven: 100 jaar Rhijnhof. In dit boekje, geschreven door F. Boersma, vertellen bezoekers, medewerkers, bestuurders en ondernemers over hun ervaringen met Rhijnhof in de loop der jaren. Dit boekje is bij de balie van het kantoor te koop voor € 12,00.