Muziek op Rhijnhof

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, organiseert Rhijnhof sinds jaar en dag het Midzomeravondconcert. Studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag brengen nieuw werk ten gehore op een door hen zelf gekozen locatie op de begraafplaats. 

Rhijnhof als inspiratiebron
Er zijn insipratiebronnen te over op Rhijnhof voor de jonge componisten. Een half jaar voor de langste dag, midden in de winter, brengen zij een aantal uren door op de begraafplaats en kiezen ‘hun’ plek. De een is gegrepen door het bladerdak van een grote boom, een ander kiest voor de oever van een van de vijvers, of voor een uitvoering bij de slingerende urnenmuur. Elk jaar is het weer een verrassing wat er ten gehore wordt gebracht.

Rhijnhof, een bijzonder plek in de stad
Tijdens de voorbereiding wordt met de studenten gesproken over het wezen van een begraafplaats. Het is een plek waar overledenen ter aarde worden besteld en een laatste rustplaats vinden. Waar as verstrooid en bewaard wordt van dierbaren die gecremeerd zijn. Waar nabestaanden troost vinden en herinneringen ophalen. Waar respect wordt betoond aan hen die ons zijn ontvallen. Rhijnhof is daarnaast ook onderdeel van een oud landgoed en een park waar wandelaars genieten van de flora en fauna. Het getsjilp van vogels, het gezoem van insecten, het geruis van de bladeren. Waar leg je als componist de nadruk op? 

Iedereen is welkom 
Iedereen is welkom op het Midzomeravondconcert op Rhijnhof. Vanaf 19.00 uur is er een ontvangst in de koffiekamer van Crematorium Rhijnhof. Om 19.30 uur start de eerste uitvoering. Vervolgens maken bezoekers een tocht over de begraafplaats, langs een aantal mini concertjes, waarbij ook het oog niets te kort komt. 

Het Midzomeravondconcert is een samenwerking tussen Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof, Crematorium Rhijnhof Dela en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.