Kunst op Rhijnhof

Op het oude gedeelte vindt u een aantal mooie cultuurhistorische graven, zoals de rotonde met zijn indrukwekkende grafstenen. Bij de recente uitbreiding en herinrichting is veel zorg besteed aan landschap, architectuur (poortgebouw, urnenmuren) en kunst. Zo is er het kunstwerk van Marianne van den Heuvel bij het sterretjesveld, de plek op Rhijnhof waar de as van te vroeg geboren, niet levensvatbare baby’s kan worden bijgezet. Bij de gedenkmuur staat van dezelfde kunstenares de ‘Bloementafel’. En bij het poortgebouw staan de ‘Poortwachters’ van Frans van Nieuwenborg, een kunstwerk dat een bijzondere vorm geeft aan de entree van begraafplaats en crematorium. In 2010 heeft Jan Kleingeld ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een monument ontworpen voor Frederik Sehr, die als eerste op Rhijnhof werd begraven.

Aan de hand van de brochure Kunst op Rhijnhof kunt u een wandeling maken langs de verschillende kunstwerken. Nieuwe kunstwerken zijn het kunstwerk Scherven van Hadas Lieber bij het Sterretjesveld en Echo van Annelies Dijkman.


Kunstwerk gebroken glas
Kunstwerk 'Scherven' van Hadas Lieber. 
 

kunst2 

 

 

 


Monument Sterretjesveld

 

De twee altaarstukken van Hanneke de Munck stonden in de zomer van 2014 al op Rhijnhof als onderdeel van een grotere expositie in Leiden. Er kwamen veel lovende woorden voor van de bezoekers van Rhijnhof. Beide kunstwerken zijn inmiddels door Rhijnhof verworven. De Man der Smarten heeft zijn plek gevonden in het theehuis. De Pietà blijft voorlopig in de kiosk op het voorterrein.

Hanneke de Munck-Man der smarten-12115 (1)
De Man der Smarten van Hanneke de Munck

 

DSC05166
De Pietà van Hanneke de Munck